Перейти до вмісту
Home » Бевза, Багінський, Шнайдер: як українці світ одягають

Бевза, Багінський, Шнайдер: як українці світ одягають

Виробництва вони вимірюють тисячними тиражами, у їхньому одязі раз-у-раз миготять найвідоміші моделі й артисти, а європейські тижні моди вже давно ними захоплені — такі вони українські дизайнери.

Останні шість років стали по-справжньому знаковими для української модної індустрії: хтось одягнув пів країни, а хтось націлився і зовсім на весь світ. Format21 розповідає про найяскравіших дизайнерів сучасної України.

Світлана Бевза

Вона підкорила не тільки нью-йоркський тиждень моди, а й багатьох знаменитих дівчат у всьому світі: у нарядах української марки зʼявлялися сестри Хадід, Селена Гомес, модель Емілі Ратаковські, у комбінезоні Bevza заміж вийшла Софі Тернер, зірка серіалу «Гра престолів», а у 2020 році, під час спалаху пандемії COVID-19, Світлана заявила, що її команда починає виготовляти одяг і для медичних працівників. Усе це зробило модний бренд Bevza однією з найбільш упізнаваних українських марок. «Я трудоголік, але це поняття — відхилення від норми. Трудоголізм треба лікувати. “Я люблю працювати” — це звучить по-іншому. А зараз я стала любити займатися своєю справою», — розповідає Світлана в одному зі своїх інтерв’ю. Люблять Бевзу за лаконічність і мінімалізм: простота форм та силуетів, архітектурний крій і точні лінії. У квітні 2021 Світлана Бевза створила жилет у кольорах айдентики «Різні. Рівні» з переробленого океанічного пластику, підтримавши ЛГБТК+ спільноту.

Руслан Багінський

Хто тільки не знає Руслана Багінського: про українського «Капелюшника» писали в The New York Times, в його виробах ходять світові топ-моделі, як Белла Хадід і Ніколь Португальскі, сама Мадонна зʼявляється в них на сторінках Vogue Italia, а пізніше викладає відео відразу у двох baker boy cap. Із перемог — продаж на Net-a-Porter, британському інтернет-магазині жіночого одягу класу «люкс», а також Browns, LuisaViaRoma, Moda Operandi й інших ритейл-гігантах. «Я розглядаю моду як із боку арту, так і з боку комерції. На початку сезону в офісі ми проводимо наради і розбираємо, на що треба звернути увагу, які моделі будуть продаватися, а які зроблять нам ім’я», — коментує дизайнер. 

Ксенія Шнайдер

Спочатку Ксенія кидає істфак КНУ, щоб створювати одяг, у 2004 засновує власну торгову марку XʼU, у 2011 разом зі своїм чоловіком Антоном Шнайдером створює бренд «Ksenia Schnaider», а у 2016 в її джинсах Demi-denims ходять усі модниці світу. Принти футболок копіює гігант мас-маркету Zara, клієнтами стають Дуа Ліпа й Селін Діон. Про них пишуть Vogue, Interview, WAD та інші імениті видання. Але головне — зовсім не охоплення продажів і не імена покупців, а місія українського бренду: екологічність та переробка. За сезон студія переробляє 2000 кг деніму й дарує нове життя вінтажним моделям джинсів. Дизайни виходять на будь-який смак. Це й зібрані з двох частин джинси, обʼєднані кюлоти і скінні, асиметричні та інші найрізноманітніші. Марка також запустила новий сервіс з індивідуального пошиття суконь — Custom Dress. «Аналогів Custom Dress by Ksenia Schnaider не існує. За допомогою сервісу можна створити свою класичну сукню», — розповідають дизайнери у своєму пресрелізі. У березні 2021 спільно з брендом смартваліз Have A Rest Шнайдери випускають нову eco-friendly валізу Holo Trip із перероблених пляшок, а у квітні Ксенія пропонує покупцеві джинсовку з елементами айдентики «Різні.Рівні», що ще раз підтверджує, що мода — це не просто одяг, а цілий рупор сучасного суспільства.

Сьогодні індустрія моди — це не лише комерція, а й ціла філософія, феномен міжнародних комунікацій. Українські дизайнери швидко стирають біля свого продукту приставку «local» та активно змінюють її на «worldwide», і в них це добре виходить, адже зараз про них дійсно говорить увесь модний світ.

ПОДІЛИТИСЯ: