Перейти до вмісту
Home » Від скла до біопластику: екологічні тренди в Україні та світі

Від скла до біопластику: екологічні тренди в Україні та світі

Захист природи — це всесвітній тренд, який із кожним роком набирає все більших обертів. Європейський Союз посилює протекціонізм ресурсів нашої планети, ухвалюючи закони щодо підвищення рівня перероблення упаковок продуктів харчування та скорочення використання виробів з одноразових пластмас. Саме тому все більше і більше компаній інвестують у розроблення інноваційних пакувальних матеріалів, що використовуються багаторазово й підлягають вторинному переробленню.

Наприклад, одна з найвідоміших кав’ярень у світі «Старбакс» задумалася про захист навколишнього середовища та стала використовувати підставки й манжети для стаканчиків виключно з переробленого паперу. Ця ініціатива допомогла зберегти тільки за перший рік 78 тисяч дерев.

Ще один наочний кейс — компанія Leaf Republic, яка придумала упаковку продуктів із листя. Кришка виготовлена з біопластику або переробленого пластику, а тришарова натуральна тарілка виготовлена з листя (перший і третій шари) та водонепроникного листового паперу (другий шар). Ця тарілка не містить синтетичних добавок, барвників, клею й розкладається всього за 28 днів. Leaf Republic також робить підноси, миски і каструлі.

ЄС законодавчо регулює спосіб виробництва та матеріали, з яких продукують пакунки. Там діють директиви і принцип розширеної відповідальності виробника. Це зобов’язує компанії не тільки думати про те, як розробити обгортку, а й про те, як зібрати її після використання та переробити. Проте в Україні зараз немає законів, які б карали за виготовлення неекологічних упаков. Тож як пересічний громадянин може підтримати сумлінних виробників, які піклуються про своїх споживачів і навколишнє середовище? Відповідь проста — свідомо обирати та купувати. А для цього потрібно озброїтися знаннями в цій сфері.

Format21 ділиться рейтингом упаков для продуктів харчування, які не шкодять здоров’ю людини й безпечні для планети. 

На першому місці — тари зі скла.

Основним компонентом виготовлення є пісок, який досить легко добути. Сам процес виробництва цього матеріалу нешкідливий порівняно з іншими видами промислової діяльності. До того ж, скло можна багаторазово перероблювати. Вироби з цього традиційного матеріалу вирізняються абсолютною безпекою й екологічністю, проте все ж мають деякі мінуси: висока крихкість, значна вага, висока вартість самої тари та її транспортування.

Друге місце посідають контейнери з металу, оскільки вони багаторазові, надійно захищають товари від механічного впливу й окислення, мають обов’язково бути виготовлені з безпечної харчової сталі (марки 18/8 або 18/10). Їхні мінуси: висока вартість, невеликий асортимент і недостатня безпека для здоров’я людини (при порушенні технологій виробництва та пакування).

На третьому місці — упакови з пластику 02. Їх виготовляють із вуглеводів, які легко переробити. До того ж вони не вступають у реакцію з продуктами, через що є повністю безпечними для здоров’я людини. Варто не плутати їх з іншими видами пластику, які є менш екологічними (пластик 03, 04, 05, 06, 07 і т.д.).

Незважаючи на те, що картон і папір легко переробити, вони не є такими екологічними, як це здається. Для виготовлення паперової обгортки беруть первинну (свіжу) деревину з використанням безлічі хімічних речовин. Оскільки паперові продуктові пакети повинні бути міцними, на їх виробництво йде велика кількість вихідного матеріалу, а також витрачається багато води та електроенергії. Іншими недоліками є недостатній захист від неприємних запахів, низька вологостійкість і висока вартість.

Отож Україна крокує до ЄС та має підвищувати стандарти виготовлення безпечних упаковок для харчових продуктів, але все одно кожен повинен пам’ятати про особисту відповідальність за збереження природи й купувати раціонально.

ПОДІЛИТИСЯ:
Позначки: