Перейти до вмісту
Home » STUD-POINT працевлаштовує: діяльність організацій із кар’єрного розвитку

STUD-POINT працевлаштовує: діяльність організацій із кар’єрного розвитку

Пошук роботи повсякчас залишається актуальним серед молоді, адже вимоги до певних посад справді жахають їх: від одного року досвіду до необхідного лонг-ліста навичок та умінь тощо. Таку потребу зуміли використати засновники STUD-POINT, які зараз дають поштовх кар’єрному розвитку молодих талантів. Розмова з учасницею організації Любов’ю Мільохіною.

— Що таке, власне, STUD-POINT? Яка його першочергова мета?

— STUD-POINT — це центр розвитку студентів, який допомагає великим українським компаніям вийти на студентський рівень і розповісти про себе студентам, а, у свою чергу, студентам дізнатися про великі компанії, про їхні можливості стажування і взагалі, які є шанси на працевлаштування.

— А в чому головна ідея?

— Узагалі, у компанії є ціль — це мільйон студентів, яким компанія за свою діяльність може працевлаштувати, для того, щоб їм допомогти залишитися в Україні. Щоб молодь не виїжджала за кордон, щоб вона робила все можливе, аби Україна розвивалася і найкращі розуми не втрачала.

— STUD-POINT — це молода організація?

— Як глянути. Якщо взяти якісь великі, масштабні компанії, то STUD-POINT — молода компанія, а якщо порівняти зі студентським віком — то це майже половина нашого життя. Узагалі, STUD-POINT 10 років. Головний директор цієї компанії починав із Центру працевлаштування при КНУ ім. Т. Шевченка. Потім це все переросло в бізнес, який тепер працює на всій території Україні, організовував неодноразово проєкти по Україні. Зараз це вже повноцінна компанія, яка самостійно працює.

— Хто заснував компанію?

— Заснував компанію Володимир Швець. Зараз він головний CEO, він набирає команду і співпрацює зі студентами.

— Чи така «молодість» вашої організації не перешкоджає в розвитку? Чи напрацьовані вже достатні бази джерел, знайомства, адже це основа вашої діяльності?

— Як я вже казала, компанія молода відносна, якщо взяти інших конкурентів на ринку, то в STUD-POINT є дуже багато зв’язків, оскільки за 10 років уже напрацьовані найбільші роботодавці. Це найбільші IT-компанії України, такі як Genesis, DataRobot, Yalantis. Це взагалі великі масштабні компанії, які працюють по всьому світу, наприклад, Coca-Cola. Тобто зв’язків вистачає, звичайно, бували всякі випадки, коли деякі компанії відходили від співпраці, деякі приходили, але ми постійно працюємо над тим, щоб зв’язків було все більше і щоб вони були масштабнішими.

— Якими зв’язками, контактами ви можете пишатися?

— Ну звичайно це ті компанії, які назвали. Також багато відомих спікерів. Із останніх — це Микита Толмачов (PR-експерт, ЭЛБ — Ефективний особистий бренд), Іванна Горобець (Genesis), Юлія Гріффен (product-менеджер MEGOGO), Килина Бішер (піарниця Міністерства цифрової трансформації України) і багато інших. 

Нещодавно компанія організовувала перший офлайн-проєкт за період карантину. Називався він STUD-FEST «IMPULSE» — фестиваль вакансій, куди прийшли найбільші роботодавці, Національний банк України, Genesis, Henkel і т. д. Вони пропонували студентам, які прийшли на цей захід можливості стажуватися в них. Також на цей захід були запрошені різні спікери, одні з топових спікерів України. Наприклад, була піарниця, Оксана Коваль, яка займає в рейтингу друге місце серед піарників України. Вона розказала які проблеми бувають у піарі і як їх можна запобігти. Також був один із засновників бренду Foodex24, Владислав Савченко, який під час карантину був одним із перших, хто заснував доставку їжі по магазинам, навіть якщо не першим. Він досить відома особистість та крутий спікер, студентам сподобалося.

— Оскільки ми говорили, що організація дещо молода, то чи такий же молодий штат? Чи багато стажерів, студентів?

— От що-що, а штат дійсно дуже молодий, тому що весь штат складається з студентів, окрім CEO Вови. Деякі студенти прийшли на стажування, вони певний проєктний термін відбувають і рухаються далі або залишаються. Є вже такі постійні працівники-студенти, які повністю працюють на ставку, і вони є головними в команді. Тобто, окрім того, що STUD-POINT — це компанія, яка пропагує роботодавцям, що потрібно брати студентів на роботу, вона ще й власним прикладом показує та самостійно навчає студентів і дає їм досвід.

— Усі студенти працюють за спеціальністю?

— Ні, не всі працюють за спеціальністю. Це можуть бути студенти, які обрали не таку для себе спеціальність, яка б їм подобалася з різних причин. А сюди вони прийшли набиратися досвіду саме з тієї спеціальності, за якою вони бажають працювати. Наприклад, зараз маркетолог Ліля, за спеціальністю вона архітектор, розуміє, що це не зовсім її, вона не бачить у цьому для себе перспектив. Тут вона вже постійний працівник на посаді маркетолога й дає раду зі своїми завданнями.

— Що ви вважаєте найкращим у STUD-POINT?

— Найкращим у STUD-POINT я вважаю команду, однодумців, які готові працювати не покладаючи рук, готові працювати за ідею, а не за якісь винагороди, гроші. Ми працюємо самі для себе, для того, щоб здобути досвід, для того, щоб отримати навички. Тому викладаємося на всі сто.

— Що в STUD-POINT у планах на літо? Чи слід нам очікувати нових спікерів, схожих на STUD-FEST івентів?

— Зараз планується організація двох школ: маркетингу та фінансів. На які будуть запрошені найкращі спікери з цих сфер. Вони будуть проводити лекції, давати домашні завдання. Студенти, які будуть брати участь у цих школах, будуть їх виконувати. На цей захід будуть як платні місця, так і буде 20 грантових місць, куди відберуть найкращих студентів (вони будуть навчатися безкоштовно). Потім найуспішнішим із них компанії, які будуть присутні в якості спікерів, нададуть можливість стажування.

 STUD-POINT бере участь у Всеукраїнському рейтингу підприємців, називається «Герої малого бізнесу». Ми подали туди заявку. Зараз у нас 1300 конкурентів. Ми боремося за звання справи життя, тобто тієї, яка переросла з хобі в справжній бізнес. От і зараз розпочалися голосування, яке буде тривати до кінця цього місяця. Якщо ви перейдете і проголосуєте за STUD-POINT, ми будемо носити почесне звання в номінації «Справа життя» в конкурсі «Герої малого бізнесу».

— Звідки ви берете кошти, адже для діяльності безумовно необхідний певний обсяг грошей?

— Найбільша ціль STUD-POINT — це все ж таки не комерційна, а соціальна. Проте навіть на соціальні цілі потрібні кошти. Зазвичай, роботодавці платять кошти за участь у проєктах, які ми організовуємо. Наприклад, був STUD-FEST. Усі роботодавці заплатили за те, щоб бути присутніми в колі студентів. Так само багатьом багатьом із них потрібно підвищити лояльність і обізнаність серед молоді. Тож вони замовляють такі собі PR-компанії, які ми організовуємо для них, аби студенти знали про ці компанії, про можливості в них і ходили до них на стажування і в майбутньому працевлаштувалися. Це основний, впринципі, дохід компанії. 

Також у нас є курси, які продаються, і вони приносять прибуток. Узагалі найбільше коштів іде на наші наступні проєкти, наприклад, як на STUD-FEST, як і на школи маркетингу, — вони затратні, проте не приносять багато прибутку. Ну і також, хоч у нас є стажери, проте вони отримують мінімальну стипендію і такі заохочення до свого досвіду.

ПОДІЛИТИСЯ: