Перейти до вмісту
Home » Емоційне вигорання: що це та як із цим боротися?

Емоційне вигорання: що це та як із цим боротися?

Усі ми живемо у світі, де слово «стрес» стало таким же звичним, як «книга».  Люди кожного дня відчувають багатий спектр емоцій — від позитивних до негативних. Це будує нашу свідомість, впливаючи далі на підсвідомість. І якщо психічне здоров’я порушується, то може виникнути емоційне вигорання людини.

Утома, виснаження й тривожність — такі симптоми емоційного вигорання. Чинників, які впливають на такий стан людини може бути безліч: від банального рівня стійкості до напруженої атмосфери чи ставлення до себе.

Оксана Артенюк, психолог: «Таке відчуття ніби в середині людини вимкнули світло. Порушення сну, ну і як людина може себе почувати, коли не виспана, коли прокинеться вранці. Потім зниження от такого от тонусу. Тобто немає сили, щось робити».

Синдром вигорання, фактично можна порівняти зі станом депресії, утім психологи кажуть: це різні діагнози. Адже стан стресу, депресії — це психологічний розлад, який характеризується постійною нервозністю, апатією та потребує медикаментозного втручання. Поняття ж синдрому емоційного вигорання має інші ознаки.

Катерина Катращук, медик, лікар-психіатр, інтерн психотерапії: «Або хоче зробити щось і якомога краще, але, знаєте, не з таким здоровим глуздом. А з тим, що через економію сну, через те, що починає дуже багато працювати, дуже багато сил і зусиль витрачати, власне не на те, щоб подбати про себе самого. А скореговує на те, що вона повинна зробити».

Психологи вважають, що ознаки зміни психічного стану чи вигорання людини мають основу ще в дитинстві.

Любов Прудеус, психолог, психотерапевт: «Майже у всіх були батьки, які казали: “От, що ти сидиш? Візьми що-небудь та роби. Хоч гупай палицею по батареї, що-небудь роби —  не сиди”. Роби що-небудь. Бо ти тоді молодець, тільки коли щось робиш. І це обмежувальне переконання, яке заважає нам жити. Жити добре,  щасливо й спокійно!»

Методів боротьби з емоційним виснаженням існує дуже багато, головне підібрати свій ключ до вирішення проблеми. Також допомагають позбутися відчуття самотності та психологічного напруження обійми. 

Психологи запевняють: якщо ви відчуваєте часті зміни настрою, страх, відсутність мотивації і незвичайний підвищений цинізм — треба проговорити всі емоції. Можете це зробити з людиною, якій довіряєте або ж звернутися до психолога, психотерапевта.

ПОДІЛИТИСЯ: