Перейти до вмісту
Home » Маск без маски

Маск без маски

Чому з часів останнього примісячення корабля Аполлон у 1972 нікого не було на Місяці? Ілон Маск намагався зрозуміти, чому все склалося саме так. Згодом він дійде висновку, що головною причиною призупинення діяльності космічної галузі стали кошти, а саме їх брак.

Як розширити коло своїх можливостей? Як побороти нестачу ресурсів? Як позбутися страху, що нічого не вийде? Як перемогти страх узагалі? У малого Ілона була на це відповідь. У дитинстві він боявся темряви. Але Маск просто зрозумів, що темрява це всього-навсього відсутність фотонів видимого світла з довжиною хвилі від 400 до 700 нанометрів. Ось так просто взяв і зрозумів. «Тоді я подумав: що ж, це, справді, по-дурному боятися відсутності фотонів. Після цього я більше не боявся темряви», — згадує Маск. Проте в житті малого Маска темноти було ще вдосталь.

Жахливе дитинство

Фото: Quora

«Я був нещасливим у дитинстві», — такі спогади Маск розкриває в інтерв’ю телеканалу CBS News.

Ілон Рів Маск народився 28 червня 1971 року в Південно-Африканській Республіці. Перші вісім років свого життя Ілон провів із батьками: матір’ю Мей — дієтологинею та моделлю й батьком Ерролом — інженером. Проте він майже з ними не бачився. Крім того, у нього є сестра Тоска і брат Кімбал.

У нього не було няні, тільки хатня робітниця, яка наглядала, аби він нічого не вкоїв. «Вона не те, щоби дивилася за мною. Я майстрував вибухівки, читав книжки, будував ракети та робив речі, які запросто могли мене вбити». Цим він ділиться в інтерв’ю журналові Rolling Stone. Дивується, що в нього досі є всі пальці на руках. «Мене виховали книжки. Книжки, а тільки тоді мої батьки», — продовжує він.

Удома на Ілона Маска емоційно тиснув його тато. Батьки розлучилися, коли йому було дев’ять. Життя в школі не було кращим. Ілон був наймолодшим і найменшим серед своїх однокласників. Тому з нього знущалися, «били майже до смерті». Це змусило Маска відкинути книжки й зайнятися карате, дзюдо, реслінгом. Одного дня, набравшись упевненості та рішучості, він таки надає на горіхи своєму булерові.

Однак у його темний світ проникало і проміння успішного майбутнього.

Стартуй, стартапере!

Фото: Matt Weinberger/Business Insider

Батьки подарували Ілонові комп’ютер, коли йому було десять. На ньому він самостійно навчився програмувати. Чим же іще зайнятися, коли ти — десятирічна дитина. У 12 майбутній мультимільярдер створив космічну стрілялку Blast Star, яку згодом продав за $500.

У 17 Маск сам переїжджає до Канади. Пізніше він витягне туди своїх матір, брата й сестру. Спочатку він вступає до Королівського університету в Онтаріо, але через два роки переводиться до Пенсильванського університету в США. Здобувши диплом з економіки та фізики, Ілон вирішує вступити до аспірантури. Йому 24 і він вирішує кинути навчання й заснувати стартап зі своїм братом.

Zip2 Corporation створили Кімбал та Ілон Маск у 1995 році. Компанія розробляла програмне забезпечення для онлайн-видань. Довго сидіти на одному місці Маск не хотів, тому вже через чотири роки продає Zip2 за 307 мільйонів доларів.

Здається, дитячі травми Ілона Маска стали основою його світогляду — бути корисним, а не шкідливим. Саме тому він намагається змінювати світ на краще. 

Заплати мені онлайн

Пітер Тіль (зліва) й Ілон. Фото: Paul Sakuma/AP

У далекому 1999 році Маск стає співзасновником онлайн-банку X.com. Через рік відбудеться злиття компаній X.com і Confinity, яких згодом знатимуть як PayPal. У 2002 році вона була куплена eBay за 1,5 млрд доларів. Доля в компанії дала змогу йому отримати 165 млн доларів. Що робити, коли продав свій стартап? Правильно, створювати новий!

Космос кличе

Фото: Mario Anzuoni/Reuters

Але не вас. Хіба що ви Юсаку Маедзава або маєте вдачу, щоби стати одним із восьми щасливчиків, яких Маедзава разом зі SpaceX планує відправити до космосу у 2023.

Свою третю компанію — SpaceX, — Маск заснував у 2002 році. У травні 2020 саме вона в співпраці з NASA здійснила запуск корабля Falcon 9 із капсулою Crew Dragon, який доставив двох астронавтів на Міжнародну космічну станцію. Це був, без перебільшень, історичний запуск: уперше його здійснила приватна космічна компанія. Крім того, цей запуск став першим із 2011 року, який відбувся з космічного центру Кеннеді в США. «Батут працює», — покепкував із Роскосмосу Маск.

Поза тим, в арсеналі Ілона є ще кілька космічних компаній: Starlink — запуск супутників, які мають забезпечити доступом до інтернету всю нашу планету, на орбіту Землі й Starship — система багаторазового використання та запуску ракет-носіїв.

Starship каже: «бум!»

NASASpaceflight: SpaceX готовятся к орбитальному полёту Starship уже этим  летом | Журнал "Все о Космосе"

3-го березня SpaceX провела запуск десятого прототипу космічного корабля Starship. Він призначений для польотів на Марс. Це було третє випробування ракети. Перші дві вибухнули під час посадки. Цьому космольоту навіть удалося успішно сісти, а через кілька хвилин так само успішно загорітися і вибухнути. Проте Маска це точно не зупинить, ба більше після заяв у грудні 2020 року на церемонії премії «Аксель Шпрингер» про те, що він відправить людину на Марс у найближчі шість років. А якщо дуже пощастить — то в наступні чотири. Крім того, у найближчі два роки на Червону планету висадитися має корабель без людей на борту. І, здається, Маска не зупинять ні вибухи, ні кількість ракет, які йому знадобиться конструювати, доки одна таки успішно не примарситься.

Тесла робить «вжух»!

Tesla Roadster. Фото: Scott Olson/Getty Images

І не тільки Тесла. Hyperloop та The Boring Company теж. Обидва стартапи займаються розвитком високошвидкісного тунельного транспорту. Ба більше The Boring Company також випускає вогнемети. Не так уже й борінґ, правда?

Через рік після заснування SpaceX, у 2003, Ілон Маск створив Tesla Motors. Компанія названа на честь сербського вченого Ніколи Тесли. Tesla Motors займаються випуском електромобілів. 24 березня Маск заявив, що Теслу можна купити за Bitcoin.

Твіт-твіт, доуж-доуж

Криптовалюта Dogecoin була створена як жарт у 2013 Джексоном Палмером і Біллі Маркусом, щоби покепкувати зі зростання «крипти», використовуючи меми. Останнім часом Маск неодноразово згадує цей альткоїн у своєму твіттері, що призводить до його зростання на ринку криптовалют. Востаннє він зробив це 18 березня, відповівши на жарт іншого користувача.

«Цей твіт не про Біткоїн. Не все в цьому світі — про біткоїн. Чи все?» Ілон відповів: «Інколи йдеться про Doge».

Фото: dogecoin.com

Твіттер — це спосіб самовираження Маска. «Деякі люди використовують волосся. Я користуюся т-, я користуюся твіттером», — жартує Ілон.

Вживи його в мене

Фото: Steve Jurvetson

І поки антиваксери розганяють заговір щодо чипів у вакцинах, Маск відкрито заявляє про чіпування. Йдеться про Nueralink — компанію, яка займається розробленням імплантів для взаємодії головного мозку з електронними пристроями. «У нас є мавпа з бездротовим імплантом у черепі з крихітними проводами, яка може грати у відеоігри за допомогою розуму», — про це Маск розповів у кімнаті клабхаузу. 

Не твіттером єдиним! Імплант майже непомітний. «Це щаслива мавпа.… Ми хочемо, щоби вони (мавпи — ред.) грали в розумовий пінг-понг між собою», — додає Ілон. Про це повідомляє видання TechCentral.

X Æ A-XII?

Фото: twitter.com/elonmusk

Окрім стартапів, у Маска, звичайно, є й особисте життя. Ілон Маск був одружений тричі. Від першої дружини Джастін Маск у Ілона Маска шестеро дітей. Одна з них померла у віці 2,5 місяця. У Маска також були два шлюби з акторкою Талулою Райлі.

Із 2018 він зустрічається з канадською співачкою Grimes. 4 травня 2020 року в них народився син X Æ A-XII (читається «Екс Еш Ей-Твелв»). Багато проблем виникло ще на етапі реєстрації імені, тому його довелося трохи змінити, перш ніж воно набуло теперішнього вигляду. Сподіваємося в тебе більше не буде проблем через ім’я, Екс Еш Ей-Твелве!

ПОДІЛИТИСЯ: