Перейти до вмісту
Home » Сміливі відновлювати. Інтерв’ю з волонтерами, які відбудовують країну

Сміливі відновлювати. Інтерв’ю з волонтерами, які відбудовують країну

Світ вразила жорстокість та безсердечність окупантів на території України. З початку повномасштабного воєнного вторгнення росіяни зруйнували близько 140 тисяч будинків мирних мешканців. На щастя, у відбудові житла цим людям допомагають волонтери з організації Сміливі відновлювати. Сьогодні ми поспілкуємося з її представниками: Ярославом, Олегом, Владою та Святославом, аби дізнатися відповіді на всі запитання стосовно їхньої діяльності.

Добрий день! Дякую, що погодилися на інтервю. Передусім розкажіть, у чому особливість Сміливих відновлювати?

Ярослав: “Сміливі відновлювати” – це волонтерська організація, яка безкоштовно займається відбудовою зруйнованих окупантами будинків. Ми зародилися навесні цього року. Завдяки більше ніж 1500 волонтерам нове життя отримали 118 квартир, 93 приватні будинки та Ірпінський стадіон. Організація існує за пожертви, тому ви завжди можете нас підтримати, перейшовши за посиланням у шапці профілю в Instagram @brave.to.rebuild.

Коли ви зрозуміли, що хочете займатися волонтерством?

Олег: Я вважаю, що під час війни жоден з нас не має морального права сидіти без діла. З першого дня повномасштабного вторгнення я був у добровольчому батальйоні у ролі водія та розвозив усе необхідне у міста України. Потім, після звільнення Київщини, зрозумів, що можу бути корисним у відновленні зруйнованих будинків. Так я потрапив у ряди “Сміливих відновлювати”.

Яку роботу зазвичай виконуєте?

Святослав: Ми займаємося прибиранням завалів у під’їздах. Також розбираємо уламки шиферу та інших частин будинків, аби полегшити роботу у відбудові житла людям, кому воно належить.

Ви відновлюєте міста, які були під окупацією. Що під час роботи вас найбільше вразило?

Влада: Ми прибирали один з поверхів будинку, на якому не було ні світла, ні води. Уся підлога була усипана уламками та пилом. Команда світила ліхтариками, адже нічого не було видно. В якийсь момент до нас піднялась сім’я з маленькою дитиною. Вони через усе це спокійно переступили й попрямували до своєї квартири. Тоді я була здивована, що в тій будівлі, незважаючи ні на що, досі живуть люди.

Як ви дізналися про волонтерську організацію “Сміливі відновлювати”?

Олег: Мені розповів друг. Він порадив саме цю організацію, адже вже мав досвід роботи в “Сміливих”. Після моєї першої волонтерської поїздки я зрозумів чому. Всі члени команди дуже люб’язно мене прийняли та чітко пояснили, що і як слід робити.

Чи змінило вас волонтерство? Як саме?

Святослав: Складно сказати, чи змінило мене волонтерство, але точно допомогло дізнатися багато нового завдяки спілкуванню з людьми, з якими я співпрацюю та яким допомагаю. Поїздки у різні міста та села дозволили поглянути на буденність через призму нового досвіду та зрозуміти, що насправді цінне в нашому житті.

Як ви обираєте тих, кому потрібна допомога?

Ярослав: Люди, які потребують допомоги, можуть заповнити форму в соціальних мережах “Сміливих відновлювати” та описати масштаб пошкодження будівлі. Після цього наша команда розподіляється на групи та виїжджає допомагати.

Які виклики постають у цій діяльності?

Влада: Коли я починала займатися волонтерством, мені було морально важко від атмосфери понівеченого війною міста. Не можу також не згадати очевидних фізичних навантажень. До того ж у приміщеннях важко постійно дихати пилом. Проте ці труднощі швидко забуваються, коли ти бачиш вдячні очі людей.

Що вас мотивує продовжувати діяльність?

Святослав: Виключно внутрішні причини мотивують мене займатися волонтерством: співчуття до мого народу та злість на ворога. Я не можу байдуже спостерігати, як окупанти руйнують українські міста. Ми всі – представники одного народу й у цей надскладний час усім нам важливо об’єднуватися та допомагати одне одному.  

Як потрапити до вас у команду?

Ярослав: Найпростіше зайти в наш Instagram @brave.to.rebuild. У шапці профілю ви побачите посилання, перейшовши за яким буде можливість обрати бажану роль. Там ви зможете надіслати свою заявку на волонтерство, фінансово підтримати команду або попросити про допомогу. Роботи багато, тому кожному знайдемо заняття. Головне мати бажання та мотивацію відбудувати Україну!

Сміливі відновлюватив соціальних мережах:

Instagram: @brave.to.rebuild

Facebook: @BraveToRebuildUA

Telegram: @smylivi

Авторка: Марія Комар

ПОДІЛИТИСЯ: