Перейти до вмісту
Home » Біблія моди і не тільки: як Vogue змінив світ

Біблія моди і не тільки: як Vogue змінив світ

До індустрії моди можна ставитися скептично, але вона вже давно перестала бути осторонь світових тенденцій. Так чи інакше процеси у fashion-індустрії перегукуються із подіями життя суспільства. Тому ми вирішили дослідити, як наймодніший журнал – Vogue – змінив не тільки fashion- та beauty-сферу, а й світ в цілому.

«Якщо подивитися на будь-яку фотографію з глянцевого журналу поза контекстом, то вона розповість вам про те, що твориться в світі не менше, ніж перша шпальта The New York Times».

Анна Вінтур, головний редактор VOGUE USA.

«Vogue» — це застарілий термін англійської мови. Буквально перекладається як мода. Нині його використовуються лише у словосполученні «to be on vogue» — тобто «бути в моді», а також у схожих «to come into vogue» (увійти в моду), «all the vogue» («останній писк моди»). Назву для журналу обрали не випадково, а у відповідності до його спеціалізації – надання інформації про новинки модної індустрії.


Перше кольорове фото

У 1932 році американський Vogue вперше опублікував на обкладинці кольорову фотографію. До цього моменту на ній розміщували тільки малюнки.

З цього часу з журналом співпрацюють найращі фотографи світу: Ірвін Пенн, Гі Бурден, Річард Аведон, Норман Паркінсон, Гельмут Ньютон, Пітер Ліндберг, Патрік Демаршельє, Маріо Тестіно, Мерт і Маркус.

Модель-трансгендер на обкладинці

У березневому випуску цьогоріч французький Vogue Paris вперше за всю історію цього глянцю опублікував фото трансгендера на своїй обкладинці.

Джерело: http://www.refinery29.com

І хоча моделі зі зміненою статтю вже з’являлися раніше на обкладинках модних журналів, проте визнання їх таким глянцем, як Vogue, – особливий знак відмови від конформізму і будь-яких рамок. Бразилійка Валентина Сампайо колись була чоловіком. А зараз успішна модель. У своїй редакційній колонці березневого випуску редактор журналу Еммануель Альт пише, що ця вона нічим не поступається у своїй красі іншим жінкам у сфері моди:

Ця фатальна жінка Валентина народилася хлопчиком. Але вона привернула нас не своєю неабиякою красою, а тим, що вона є символом зміни наших уявлень про типи чоловічої і жіночої краси.

Війна з анорексією

У 2011 році головний редактор італійського Vogue Франка Соццані оголосила війну анорексії.

На сайті видання вона створила розділ Curvy, що перекладається як «Із формами». Але головний редактор Vogue Italy не обмежилася лише цим. У червні цього ж року вона випустила обкладинку із трьома моделями з пишними формами: Тарою Лінн, Кендіс Хаффін та Робін Лоулі. У цей час якраз розвивалася концепція «боді-позитиву», тобто приязного ставлення та любові до тіла, яким би воно не було. Декому обкладинка італійського Vogue здалася надто відвертою. Франка Соццані заспокоїла: перший варіант був ще скандальнішим. До речі, кампанію проти надто худих моделей Соццані продовжувала до самої смерті.

Позитивні зрушення у любові до більш здорового тіла відбулися і роком раніше, у 2010. Тоді головний редактор американського Vogue Анна Вінтур визнала, що останнім часом модельєри віддають перевагу моделям зі звичайними формами, хоча раніше вибирали дуже худорлявих дівчат. По суті цим Анна Вінтур визнала, що манекенниця може мати середньостатичні форми.

Мистецтво + fashion

Vogue продемонстрував, що мода – це не тільки красивий одяг та аксесуари, але й високе мистецтво. Обкладинки журналу неодноразово створювали відомі художники.

На обкладинках Vogue не завжди зображалися тільки зірки Голлівуду і відомі моделі. Спочатку обкладинки створювали відомі художники та ілюстратори. Тому деякі головні сторінки глянцю виявилися справжніми витворами мистецтва, які розмили межі між світом моди і образотворчим мистецтвом.

Так, наприклад, у листопаді 1902 року обкладинку прикрасила картина художниці вікторіанської ери Етель Райт, чиї роботи красувалися в Королівській Академії Мистецтв в Лондоні. Серед інших авторів обкладинок для Vogue – Едуардо Гарсіа Беніто, Жорж Лепап, Андре Марті, Карл Еріксон. Але найвідомішим, певно, є Сальвадор Далі. Він регулярно малював обкладинки для Vogue в період з 1930 по 1970 роки.

«Ні» ідеальному смаку

Обкладинка за участі сім’ї скандально відомої Кім Кардашьян викликала справжній резонанс, адже її образ не вписувався в ідеально модну і витриману концепцію глянцю.

Джерело: http://www.gofugyourself.com

Читачі цікавилися: це першоквітневий жарт чи розіграш? Екзотична брюнетка не була схожою на тих, хто зазвичай з’являвся у Vogue. Але вона все ж зробила це у квітні 2014. На головного редактора журналу Анну Вінтур посипалися звинувачення, що вона понизила планку видання. Та виправдовувалася: «Якщо ми будемо ставити на обкладинку тільки людей з гарним смаком, журнал буде дуже нудним». Таким чином – Вінтур фактично визнала можливість появи недосконалого та такого, що не вписується у загальні модні канони, на сторінках гламурного глянцю.

 

Досліджувала Анна Нестеренко

ПОДІЛИТИСЯ:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.