Перейти до вмісту
Home » Катар: як руйнуються перспективи

Катар: як руйнуються перспективи

Неочікувано ряд країн Близького Сходу розірвали дипломатичні відносини з Катаром. Підтримка тероризму – такою є офіційна причина цього кроку. У свою чергу, МЗС країни відкинуло дані звинувачення і назвало їх необґрунтованими. Проте факт залишається фактом і вже дев’ята країна приєдналася до санкцій проти Катару. Це може суттєво вплинути на економічні перспективи країни з найкращим ВВП на душу населення. Про те, якими вони були до вищезгаданих подій далі у матеріалі.

Ресурси

Катар має значні запаси нафти, газу та гелію. З точки зору світового виробництва він володіє достатньою кількістю алюмінію, аміаку, заліза прямого відновлення та сечовини (добриво). Доходи Катару від його вуглеводневого сектору становлять близько 60% від загального обсягу країни. За даними International Energy Agency за 1 січня 2016 року країна займає 3 місце у світі за резервами природного газу (12,5% відносно світових).

У рейтингу International Energy Statistics також зазначається, що кожного дня тут видобувають 2046 тисяч барелів нафти.

Сільське господарство розвинене дуже слабко. На оазисах є землеробство,  вирощують фінікові пальми, овочі та сади. Рибу і креветки виловлюють у тутешніх водах. Напівкочові племена тримають овець, верблюдів і кіз.

Економіка

Міжнародний валютний фонд відносить Катар до категорії Middle East and North Africa. Його ВВП за 2016 рік склав рекордні 334,5 мільярдів доларів. Ріст становить 2,6%. Катар займає першу позицію за розміром ВВП на душу населення – 129 726 доларів, що є у двічі більшим за показники США.

Trading economics наводить дані про те, що  робоча сила Катару на 2016 рік складає 2,73 млн при населенні у 2,57 млн. Рівень безробіття – 0,2%.

Офіційна валюта Катару – ріал була 3,64 відносно одного долара.

Державний борг країни у 2015 році еквівалентний 35,80% ВВП.

                                                     Столиця Катару Доха.  Джерело: http://allabouttourism.info/topic/11951/Doha

Експорт та імпорт

У лютому 2017 року експорт Катару стрибнув на 22,5% в річному обчисленні до 20,5 млрд ріалів. Таку ситуацію зумовила продажа нафтових газів та інших газоподібних вуглеводнів, нафтових масел і отриманих з бітуму мінералів.

Найбільшими покупцями є Японія, Північна Корея, Індія, Китай.

Цього року імпорт Катару знизився до 8,2 млрд ріалів. Зменшилися обсяги купівлі автомобілів, літаків та вертольотів. Імпорт із США та Японії значно впав.

До останніх подій у топ-5 експортерів та імпортерів можна було віднести ОАЕ, проте ця країна увійшла до списку тих, хто розірвав із Катаром дипломатичні відносини.

Плани

Катар відносять до країн, що розвиваються, хоча він і має високі доходи на душу населення, характерні для промислово розвинених держав. Це, такий собі, виняток із правил. Багато громадян користуються розкошами розвиненого світу. Еліта, так взагалі, живе подекуди краще, ніж громадяни розвинених країн. Проте існує суттєва прірва між багатими і бідними. Індекс людського розвитку тут 0,85, що є вище мінімуму для розвинених країн, в той же час, він є низьким відносно високого ВВП.

Хоча ціни на нафту знижуються, згідно з Qatar Economic Insight report, який підготувало Міністерство планування розвитку і статистики, Катар мав продовжити свій зріст завдяки міцності невуглеводних ресурсів та підтримці проекту Barzan Gas для отрмання вуглеводневої сировини. Невуглеводневий сектор мав рости і підтримувати загальну економічну динаміку.

Сектор послуг повинен був надавати найбільший внесок у зростання, далі – будівельна галузь, адже у 2022 році тут має пройти Чемпіонат Світу з футболу.  

Згідно з планом «Qatar National Vision 2030», який погодили в 2008 році, в 2030 Катар мав стати країною з розвиненим суспільством. Проте Саудівська Аравія, Бахрейн, Об’єднані Арабські Емірати, Єгипет, Ємен, Мальдівська Республіка, Уряд національної єдності Держави Лівія, Коморські острови, Мавританія розірвали дипломатичні відносини з країною.

Чи приєднаються до них інші країни? Як вплинуть санкції на перспективи розвитку? Питання часу…  

 

Розбирався Владислав Зініченко

ПОДІЛИТИСЯ:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.