Перейти до вмісту
Home » Millet! Vetan! Qirim!

Millet! Vetan! Qirim!

(Нація! Батьківщина! Крим!)

26 червня Україна відзначає День кримськотатарського прапора. Датою святкування є перший день другого Курултаю (національного з’їзду) кримськотатарського народу, який відбувся 26-27 червня 1991 року в Сімферополі.

Прапор кримських татар має вигляд полотнища небесного кольору з жовтою тамгою у верхньому лівому куті. Блакитний – традиційний колір для тюркських народів, який символізує чистоту, свободу, небо. Знак тамги трактують по-різному: його асоціюють із соколом, який летить, терезами – символом збалансованості та взаєморозуміння, та з гребенем. Різниця в тлумаченнях, імовірніше за все, пов’язана з тим, що в часи Кримського ханства тамга як родовий символ у кожної родини мала різний вигляд.

Цьогоріч День кримськотатарського прапора відзначили автопробігом, урочистою ходою з великим національним стягом та мітингом на Майдані Незалежності. Виступали Рефат Чубаров, голова Меджлісу кримськотатарського народу і депутат Верховної Ради та муфтій мусульман Криму хаджі Аблаєв Еміралі. Модератором був Ескендер Барієв, правозахисник, член Меджлісу, голова правління Кримськотатарського Ресурсного Центру.

 

Фотографувала Ірина Родіна

 

ПОДІЛИТИСЯ:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.